Van geborgenheid naar vrijheid
Stadsdeel Nieuw-West in Amsterdam heeft opdracht gegeven voor een grootschalige renovatie van de Westelijke Tuinsteden. De nieuwbouw van de Huizingaschool in de Jacob Geelbuurt is een belangrijk onderdeel van dit vernieuwingsplan. Het ontwerp voor Brede School Huizinga biedt een leeromgeving waarin leerlingen zich beschermd, zelfstandig en tegelijkertijd vrij kunnen voelen. De overgang van geborgenheid naar zelfstandigheid verloopt in het gebouw geleidelijk van klaslokaal naar unitruimte en van centrale hal tot speelplein in de buurt. Elke omgeving vraagt om andere ingrediënten. Het klaslokaal ligt aan de gevel met veel daglicht en frisse lucht. Een rustige, veilige plek waar de leerlingen optimaal kunnen leren. De multifunctionele centrale hal is juist een plek waar leerlingen, ouders en de buurt elkaar ontmoeten en is een ruimtelijke, open plek met veel reuring.
School met een hart
Het compacte schoolgebouw bestaat uit twee bouwlagen gelegen aan het ruime schoolplein. Het schoolplein staat vervolgens in directe verbinding met twee openbare pleinen. De onderbouw en de kinderopvang hebben een eigen plek op de begane grond, terwijl de midden- en bovenbouw op de verdieping gevestigd zijn. Op de begane grond ligt de sportzaal met kleedruimtes en een buurtontmoetingsruimte. De entree van de school is gelegen aan het schoolplein, onder de grote luifel, en leidt direct naar de centrale hal in het hart van het gebouw. De centrale hal is de ontmoetingsplek voor de hele school. Hier komen ouders, docenten, bezoekers en leerlingen van alle leeftijden samen. Aan deze hal grenzen de leerpleinen waar leerlingen uit dezelfde bouw zelfstandig of samen kunnen werken en spelen. Het gevoel van rust en overzicht neemt daardoor toe. Aan deze leerpleinen liggen tenslotte de klaslokalen die de grootste mate van geborgenheid kennen.
Robuust en toekomstbestendig
De uitstraling van een schoolgebouw is een bepalende factor voor kinderen om met plezier naar school toe te gaan. Het moet niet alleen van binnen prettig aanvoelen, maar ook van buiten moet het kinderen aanspreken en mooi blijven in de tijd. We hebben daarom in het interieur gekozen voor robuuste materialen met een warme, vriendelijke uitstraling hebben. In de gevel hebben we op de begane grond gekozen voor een antraciet kleurige baksteen in een bijzonder metselverband. Op de verdieping, als contrast, voor een combinatie van (geëmailleerd) glas en aluminium panelen in lichte kleuren waardoor het gebouw een frisse en open uitstraling krijgt.
Duurzame school
De Huizingaschool is ontworpen vanuit Frisse Scholen Klasse B. Door de compacte gebouwvorm en zeer goed geïsoleerde gebouwschil is het energieverlies geminimaliseerd. Tegelijk zorgen lichtstraten, daklichten en glazen puien ervoor dat overal in het gebouw natuurlijk licht binnen valt. In het gebouw is ComfoSchool toegepast, een innovatief, duurzaam ventilatieplafond voor klaslokalen. Het systeem voorziet volautomatisch in een constant frisse luchtkwaliteit en draagt bij aan een optimale temperatuurbeheersing. Het gevolg is gezonde klaslokalen die goed zijn geventileerd en met een lage CO2-concentratie, zeer goede akoestiek en tegen een zeer laag energieverbruik. Dit heeft geresulteerd in een A+++ energielabel.
-
Project
Huizingaschool
-
Locatie
Jacob Geelstraat - Amsterdam
-
Oppervlakte
2.500 m2
-
Programma
Brede school met kinderopvang, speelzalen, ouderruimte en sportzaal
-
Jaar
2016
-
Status
Gerealiseerd
-
Opdrachtgever
Gemeente Amsterdam
-
Gebruikers
Westelijke Tuinsteden, Huizingaschool
-
Architect
Noud Paes en Paul de Ruiter, Paul de Ruiter Architects
-
Constructie
Van Rossum
-
Installaties
DWA
-
Bouwfysica
DWA
-
Projectmanagement
HEVO
-
Bouwkosten
BBN
-
Aannemer
GB van Hoek
-
Fotografie
Sónia Arrepia