Waterlandschap aan de Schelde
De Watertoren staat op een prachtige plek op een pier in het waterlandschap aan de Schelde vlakbij het centrum van Terneuzen. Een weidse plek waar je de elementen en de seizoenen echt kunt beleven. Door de getijden, de wind, de zonnestand is het een heel dynamische omgeving die altijd in beweging is. De architectuur van de Watertoren geeft daar expressie aan door letterlijk mee te bewegen met de elementen en daarmee bezoekers prikkelt om te komen genieten van het prachtige uitzicht. De Watertoren is niet alleen als een uitkijktoren vormgegeven, maar er zijn ook verschillende expositieruimtes gecreëerd waar verhalen over de rijke geschiedenis van Terneuzen, van toen en nu, verteld worden.
Gestapelde expositiekamers
De Watertoren bestaat uit drie gestapelde expositiekamers rondom de centraal gelegen trap. Elke kamer is flexibel in te delen waarbij objecten kunnen worden getoond, afbeeldingen op panelen of juist gewerkt wordt met projecties. Die flexibiliteit is van belang omdat een bezoek aan de Watertoren daardoor steeds een nieuwe verassende beleving is. Zo kan de Watertoren het eindpunt zijn van een zomerse kunstroute door Terneuzen. Of wordt op de verschillende verdiepingen chronologisch een verhaal verteld over handel op de Schelde door de eeuwen heen. Ook kan er bijvoorbeeld een inspirerende expositie over circulaire innovatie worden getoond. Op iedere verdieping is een groot open venster in de gevel opgenomen gericht op de omgeving. Op de begane grond vormt het venster de toegang tot de Watertoren vanaf de pier. Op de 1e verdieping kijk je door het venster terug naar de stad Terneuzen en op de 2e verdieping wordt je blik gericht op de Schelde. De top van de Watertoren is een spectaculair uitkijkdek over het waterlandschap en het vormt het eindpunt van een wandeling die begonnen is in de stad.
Gelaagde beleving
Het ontwerp speelt subtiel in op hoe je de Watertoren ervaart tijdens de wandelingvan de stad naar het uitkijkpunt aan de Schelde. Op grote afstand lees je vooral het abstractecilindervormige silhouet van de toren. Naar mate je dichter bij komt begin je steeds beter debeweging in de gevel te zien. Vlakbij de toren merk je dat hij licht doorzichtig is en kun je decentrale trap en de verschillende expositie kamers aflezen. Binnen in de toren zie je tenslotte detextuur en het bijzondere materiaal waarvan de panelen gemaakt zijn.
Dynamische gevel
De gevel van de Watertoren bestaat uit panelen van 20x30 cm gemaakt van gerecycled kunststof,bevestigd aan een net van staalkabel. Doordat de tegels enkel aan de bovenzijde worden bevestigd,bewegen ze met de wind mee. Op de gevel van de Watertoren ontstaan daardoor patronen gevormddoor de windstroming. Het zijn golvende patronen zoals je die ook in het water ziet. Zo wordt degevel een reflectie van wind en waterstromen die het Schelde landschap zo tekenen. Van dichtbijzien de kunststof tegels eruit als gestold water. Enigszins lichtdoorlatend en met een gebobbeldetextuur. De translucente gevel die altijd minder of meer in beweging is speelt bovendien eenmooi spel gedurende de dag in de mate van doorzichtigheid en reflectie. Daardoor is de torennooit helemaal hetzelfde. Net als het getijden waterlandschap verandert het uiterlijk van deuitkijktoren mee met het weer, de zonnestand en de seizoenen. In warme zomers zorgen de tegelsbovendien voor beschaduwing terwijl de open structuur wel goed door ventileert.
-
Project
De Watertoren
-
Locatie
Terneuzen
-
Oppervlakte
280 m2
-
Programma
Expositie en uitkijktoren
-
Jaar
2021
-
Status
Competitie