Kazernekwartier Buurtschap Crailo
Het Kazernekwartier binnen Buurtschap Crailo is gelegen op een centrale plek, nabij de kernen van Bussum, Laren en Hilversum, en goed ontsloten aan de A1. Het Kazernekwartier is een groene oase in het Gooi, omgeven door weelderige natuur. Het gebied is altijd voor het publiek verborgen geweest, maar zal de komende jaren transformeren tot een levendige community met ruimte voor wonen, werken en recreëren. Het gehele terrein zal worden gebouwd volgens natuurinclusieve principes en de bestaande monumentale gebouwen en materialen worden maximaal getransformeerd en hergebruikt.
Monumentale gebouwen en Monumentaal Landschap
Het Kazernekwartier beschikt over een enorm startkapitaal. Het hart van het Kazernekwartier wordt gevormd door de voormalige Kolonel Palmkazerne die stapsgewijs werd gebouwd tussen 1904 en 1964 en bestaat uit 6 legeringsgebouwen en het keukengebouw rondom de centraal gelegen appélplaats. Rond de monumentale militaire gebouwen heeft zich een minstens zo monumentaal landschap ontwikkeld. Het bomenbestand geeft het gebied een prachtig en verstild bosachtig karakter. Elk moment van het jaar biedt een ander beeld; het bloeien van de bomen, het verschil tussen zomer en winter, de gelaagdheid van de beplanting en de leeftijd van de bomen. In een traditionele nieuwbouwwijk wordt de ruimtelijke hoofdstructuur vaak bepaald door bebouwing. Hier volgt de structuur uit het samenspel tussen de rijke cultuurhistorie en het bestaande boslandschap. De clusters de nieuwe woningen zijn zorgvuldig gepositioneerd in het bestaande bos om de natuurlijke kwaliteiten van het gebied te behouden en zijn met elkaar verbonden door een netwerk van karakteristieke paden door het landschap.
Boswoningen: Silent Architecture
De architectuur van de nieuwe Boswoningen is gebaseerd op twee fundamentele principes: ze moeten een integraal onderdeel zijn van het landschap en de principes van ‘Silent Architecture’ volgen. Een benadering van architectuur die haar inspiratie haalt uit zowel de monumentale als de natuurlijke omgeving om een hedendaagse uitbreiding van haar context te worden. De door Boost ontworpen Legeringsgebouwen zijn, zeker voor hun tijd, behoorlijk rationeel en eenvoudig van aard en opzet. Toch oogt de architectuur menselijk en vriendelijk. Zelfs de strenge stedenbouwkundige opzet van het kazerneterrein verandert daar niets aan. Het vriendelijke schuilt in de asymmetrische volumes en de toepassing van warme materialen en in elkaar grijpende schilddaken. Hierdoor ontstaat een traditioneel beeld; een plek waar de soldaten zich thuis konden voelen. Eenvoud vormt het credo. Met de Silent Architecture benadering voegen we een nieuwe betekenisvolle laag toe aan het gebied; eigentijds, maar minstens zo passend bij alles wat er al is. Een solide uit baksteen opgetrokken hoofdvolume vormt de basis van alle woningbouw. De puien krijgen een donkere kleur. Houten colonnades ter plaatse van het bosterras, de woningentrees en de verspringingen in de verdiepingen omkaderen de privéruimtes en zorgen voor een heldere overgang tussen de woning en het bos. De verwijzingen naar de architectuur van het militaire erfgoed zit in de aandacht voor verfijning in het metselwerk, de woningentrees en de aftekening van de plint. Van een afstand zie je vooral solide volumes en colonnades in het groen. Maar hoe dichterbij je komt, hoe meer detail zichtbaar wordt. Dit is ook een knipoog naar de natuurlijke omgeving. Zoals boombladeren de ervaring van daglicht beïnvloeden, doen de gevels dat ook.
Buurtschap: samenwonen in het bos
Geen van de bouwvelden wordt traditioneel verkaveld. Samen vormen ze een collectief boslandschap van en voor de bewoners. Alle ruimte buiten de contour van de eigen woning behoort tot het gemeenschappelijke boslandschap. Zo houden we het bos zo veel mogelijk in stand. Dat is goed voor de flora en fauna, maar ook voor de unieke woonbeleving: hier woon je straks écht in het groen. De overgang naar privé wordt gemarkeerd door de houten pergola’s en is onderdeel van de architectuur van de woning. Iedere woning krijgt als onderdeel van de architectuur en dus binnen de contour, een eigen privébosterras op de begane grond en kleinere dakterrassen op de verdiepingen. Binnen alle bouwvelden is de ruimte – en dus het boslandschap – gemeenschappelijk en publiek toegankelijk.
Toolbox natuurinclusief en duurzaam bouwen
Het bestaande boslandschap wordt zoveel mogelijk behouden en versterkt met ingrepen zoals lokale beplanting, takkenrillen, nestkasen, bloemenvelden en het minimaliseren van verharding. In de architectuur van de nieuwe woningen passen we daarnaast ook natuurinclusieve ingrepen toe: platte daken worden groen beplant met lokale plantensoorten, enkel de hoge daken worden benut voor zonnepanelen. Zo creëren we een aantrekkelijke habitat voor bijen, vlinders en andere insecten. Het metselwerk wordt rondom voorzien van nestkasten voor vogels en vleermuizen; zodanig dat mens en dier geen overlast van elkaar ervaren, maar juist naast elkaar kunnen leven. De woningen worden opgebouwd vanuit een toolbox voor een modulair bouwsysteem, waarin de constructieve modules in hout worden uitgevoerd. Deze modules voor gevels, wanden en vloeren worden geprefabriceerd en op locatie gemonteerd. Er worden houten kozijnen toegepast en natuurlijke isolatiematerialen.
-
Project
Boswoningen Kazernekwartier
-
Locatie
Buurtschap Crailo, 't Gooi
-
Oppervlakte
8.850 m2 BVO
-
Programma
33 vrijstaande en geschakelde koopwoningen
-
Status
Definitief Ontwerp
-
Opdrachtgever
BPD Ontwikkeling bv
-
Ontwerpteam Kazernekwartier
NAMO Architecture, Wenink Holtkamp Architecten, Karres + Brands
-
Ontwerp Boswoningen
NAMO Architecture
-
Landschapontwerp
Karres + Brands
-
Constructief Ontwerp
Adviesbureau Lüning
-
Bouwfysica
DGMR
-
Installatieadvies
PTAT
-
Energieadvies
Ingenieursbureau Deuring
-
Ecologie
Nest Natuurinclusief