Buitenverblijf NEST

Buitenverblijf  op de Veluwe

Midden op de Hoge Veluwe ten noorden van Arnhem ligt een culturele enclave middenin de natuur: Buitenplaats Koningsweg. Op dit voormalig kazerneterrein wonen en werken tientallen kunstenaars en creatieve ondernemers. Als onderdeel van een bijzonder project van de gemeente Arnhem zijn hier in het afgelopen jaar 11 recreatieve verblijven (folly’s) in het bos ontwikkeld. Het centrale thema van het project was ‘camouflage’, als verwijzing naar de militaire geschiedenis van de locatie. De folly’s vormen een unieke architectonische ervaring die voor iedereen ruimte biedt om midden in de natuur te overnachten. Uitgangspunt van de camouflagestrategie is dat de folly’s zowel de Buitenplaats als de natuur niet domineren maar te gast zijn in het landschap. Buitenverblijf Nest gaat op in het bos tussen de kruinen van de bomen. Dit geeft een groot gevoel van rust en verbinding met de natuur.

Verscholen tussen de bladeren

Buitenverblijf Nest is een spectaculaire recreatiewoning die in z'n vormgeving verwijst naar het archetype beeld van een vogelhuis. De folly is met respect voor de natuur gebouwd met hoogwaardige materialen die in de totale levensloop weinig tot geen impact hebben op de gezondheid van mens, dier en milieu. Nest is een duurzaam vakantiehuis door de zuinige all-electric installaties en een zeer goed geïsoleerde bouwschil. Energie wordt geleverd door zonnepanelen op het hoge dak. Hoog geplaatst op slanke zwarte poten en resoluut in z'n volumeopbouw is Nest een verrassend comfortabel vakantiehuis om in te verblijven: je begeeft je letterlijk tussen de boomkruinen in alle privacy uitkijkend over de heidevelden. De nabijheid van de natuur kun je op deze hoogte nergens beter ervaren dan hier. Het buitenverblijf is niet alleen een verscholen verblijfsplek voor mensen. Nest is écht natuur inclusief en biedt ook een fijne verblijfsplek aan tal van vogels, ‘boomklimmers’ en insecten.

Natuurinclusief

Met een vogelhuis in je achterhoofd is Buitenverblijf Nest geen vreemde inpassing in het bosachtige landschap. Het hoofdvolume is opgebouwd in drie gevellagen die steeds verder naar buiten verspringen. Hierdoor ontstaat extra ruimte voor nestkasten in de gevels. Achter de gevelbekleding kunnen boomklevers, spechten en vleermuizen beschutting zoeken. Ook het zwart stalen frame en de plintbalken onder de verhoogde vloer bieden onderdak voor nesten.

Ruimtelijke ervaring

Op de eerste woonlaag, bijna 8 meter boven de grond, bevindt zich de keuken en living. Het terras grenzend aan deze woonlaag is zowel op de ochtend als avondzon georiënteerd. Kastruimte en een compacte keuken zijn hier slim ingepast om het ruimtegebruik nog efficiënter te maken. Zo is een deel van de berging gecombineerd met een trapkast, die vervolgens leidt naar de badkamer op de tussenverdieping. In de kap bevindt zich een ruim slaapvertrek met één groot 4-persoons bed. Hoewel de binnenruimte tot een minimum is teruggebracht, is de beleving van ruimte juist gemaximaliseerd door lange zichtlijnen en de slimme indeling in het interieur. De grote ronde ramen en kamerbrede schuifpui vanuit de living bieden daarnaast een adembenemend uitzicht op de omgeving.

 • Project

  Buitenverblijf NEST

 • Project website

  www.buitenverblijfnest.nl

 • Boekingsite

  www.natuurhuisje.nl/vakantiehuisje/74099

 • Locatie

  Buitenplaats Koningsweg, Arnhem

 • Oppervlakte

  50 m2

 • Programma

  Recreatiewoning

 • Jaar

  2023

 • Status

  Gerealiseerd

 • Opdrachtgevers

  Particulier

 • Ontwerp

  NAMO Architecture, i29 Architects

 • Landschapsontwerp park

  Buroharro

 • Constructeur

  Geelhoed Engineering

 • Aannemer

  Hagoort Bouw

 • Installateur

  Henry Muijs