Bospaviljoen

Kruispunt van sferen
Het Bospaviljoen is gelegen op een bijzonder kruispunt van plekken op de wandelroute van de sluis naar de jachthaven. De bestaande tribune trappen accentueren de plek waar water, bos, watersport en het strand samenkomen. De rijke mix aan plekken en de mooie natuurlijke omgeving vragen om een paviljoen die een boost geeft aan deze bijzondere plek. Een iconisch gebouw dat recht doet aan de verschillende perspectieven van waaruit je het kunt ervaren. Een paviljoen bovendien dat uitnodigt om te ontmoeten. Én dat met respect voor de natuur een plek krijgt.

Opgetilde boslandschap
We creëren een oplopend natuurdak waardoor het bos doorloopt over het paviljoen heen. Zo onttrekken we per saldo geen natuur aan de omgeving. Over het bosdak kun je omhoog lopen naar het uitkijkpunt vanwaar je een spectaculair nieuw perspectief op de omgeving hebt. We versterken het uitkijkpunt door de toevoeging van een sculpturale trap waardoor de wandelroute over het bosdak wordt verbonden met het centrale plein. Een bos van slanke kolommen ondersteunt het bosdak, een visuele verbinding met de boomstammen rondom.

Paviljoen onder het bos
Het opgetilde landschap creëert ruimte voor het programma en er ontstaan overdekte verblijfsplekken waardoor het paviljoen in alle seizoenen gebruikt kan worden. Op een warme zomerdag biedt het een schaduw en verkoeling, op een regenachtige herfstdag beschutting tegen de regen. Bovendien voorkomen we dat het paviljoen teveel opwarmt, dragen we bij aan de lokale ecologie én zorgen we voor een natuurlijke afvoer van regenwater.

Waterplein
Wij zien het plein boven aan de bestaande trappen als het centrale punt waar je elkaar ontmoet. Door de toevoeging van het programma aan beide zijden van het wandelpand en samen met de sculpturale trap met uitkijkpunt ontstaat hier een bijzondere en levendige plek.

Icoon
Zo ontstaat een subtiel, maar tegerlijktijd heel iconisch gebouw dat er vanuit de vele verschillende perspectieven steeds spectaculair anders uit ziet. Een gebouw dat uitnodigt om te bezoeken, te onderzoeken en te ervaren.

 • Project

  Bospaviljoen

 • Locatie

  Seurenheide

 • Programma

  Horeca en ondersteunende functies

 • Samenwerking

  Alexander Petrounine Architect

 • Jaar

  2022

 • Status

  Competitie