Kerkeiland Saasveld

Plechelmuskerk

In het Twentse dorp Saasveld, op de plek waar ooit kasteel Saterslo lag, bevindt zich nu het historische Kerkeiland. Dat is nog steeds goed te zien aan de slotgracht en de prachtige kasteeltuin met monumentale bomen. In 1926 is op deze plek de Plechelmuskerk naar ontwerp van architect Herman Kroes gebouwd. De ruimtelijke kerk is uitgevoerd in neogotische stijl en geniet bekendheid vanwege zijn prachtige gebrandschilderde ramen van de hand van Jan Schoenaker. Door veranderend kerkgebruik en de behoefte naar een breder programma aanbod ontstaat de vraag om de kerk en het kerkeiland te transformeren. In opdracht van Stichting Kerkeiland Saasveld maakten wij een schetsontwerp waarin we een ruimtelijke visie ontwikkelden voor de transformatie van het kerkgebouw met parochiecentrum naar een multifunctioneel te gebruiken buurtcentrum.

Multifunctioneel programma

Om de kerk programmatisch zo toekomstbestendig mogelijk te maken hebben we gezocht naar een zo groot mogelijke flexibiliteit in het gebruik. Uitgangspunt is dat we de ruimtelijke kwaliteit van de kerk in stand houden. Hierdoor blijft het een unieke ruimte voor vieringen en uitvaarten, maar ook voor concerten, optredens en feesten. Dit vullen we aan met bijeenkomst ruimtes van verschillende groottes voor vergaderingen, workshops, dagbesteding, oefenruimte, ontmoetingsplek voor de buurt en informatiepunt voor wandelaar. Op de verdieping van het parochiehuis is ruimte voor wonen of een B&B.

Ruimtelijk concept

Om deze flexibiliteit in gebruik te bereiken hebben we tussen het kerkgebouw en het parochiehuis een nieuw gebouwvolume toegevoegd. Hierdoor ontstaat een veel betere connectie met de kerk, een nieuwe bezoekers entree aan het kerkplein en een transparante connectie met de kasteeltuin. We plaatsen al het ondersteunende programma in het parochiehuis. Door de nieuwe verbinding die ontstaat kan de Kerk eenvoudig geserviced worden zonder daarbij afbreuk te doen aan de architectuur. Bovendien maakt deze opzet het mogelijk de transformatie gefaseerd uit te voeren.

Nieuwe architectuur

Het nieuwe gebouwvolume voegt zich tussen de Kerk en het parochiehuis en respecteert op die manier bestaande. Ook in materialisatie sluit het aan bij het bestaande, wanden van robuust metselwerk en daken met een houtconstructie, bekleed met leisteen. De vorm is echter wel eigentijds waardoor de toevoeging duidelijk afleesbaar en eigentijds wordt. Gevels van geprefabriceerde bakstenen portalen met transparante puien, kruislaagshouten dakplaten en een houten lichtstraat geven de tussenbouw een open en verwelkomende uitstraling. Ook zorgt de openheid en transparantie voor een nieuwe visuele connectie tussen het kerkplein en de kasteeltuin.

 • Project

  Kerkeiland Saasveld

 • Locatie

  Saasveld

 • Oppervlakte

  1.250 m2

 • Status

  Schetsontwerp afgerond

 • Opdrachtgever

  Stichting Kerkeiland Saasveld

 • Architect

  Noud Paes ism bct architecten en adviseurs