Dille&Kamille Workspace

Terug naar de oorsprong

Met de verhuizing van het hoofdkantoor van Dille & Kamille naar Utrecht, is de cirkel rond. Ooit is Freek Kamerling zijn eerste winkel hier begonnen in een werfkelder aan de Oudegracht. Het nieuwe Dille & Kamille Workspace zal in het voormalige kantoor en drukkerij van het Utrechts Dagblad gevestigd worden. Een markant historisch pand midden in de binnenstad van Utrecht. Met de komst van de Dille & Kamille Workspace wordt er bijgedragen aan de visie van de verlevendiging door functiemening in de binnenstad. Naast retail en horeca wordt er gezocht naar een goede mix van andere functies om de binnenstad aantrekkelijk te houden.

Nieuwe uitdaging

Het gebouw heeft na het vertrek van de drukkerij verschillende bestemmingen gehad, meest recent als het Aboriginal Art Museum Utrecht. Het pand moest om deze reden geheel van functie veranderen om het te kunnen gebruiken als kantoorpand. Naast de juiste inpassing in de binnenstad moest het pand een hele duurzaamheids upgrade krijgen. Hierbij is gekeken naar wat we konden doen zonder het karakter en uitstraling van het historische gebouw aan te tasten maar wel aan de eisen van nu te kunnen voldoen. Beter isoleren, glas vervangen, aanbrengen ventilatiesysteem, aanpassing installaties en toevoegen van zonnepanelen hebben geleid tot een energielabel A++.Een energielabel A++ is het resultaat.

Authenticiteit in een comfortabele en inspiratievolle omgeving

De kern van het ontwerp is om het pand zoveel mogelijk terug brengen in de oude staat maar wel in de moderne variant. Hierbij speelt het ‘well being’ van de gebruiker een grote rol. De basis van het pand moet goed zijn om de ontmoetingen en inspiratie sessies te kunnen faciliteren. Een warme typisch Dille thuisbasis waar iedereen graag samen komt.Het toepassen van gezonde materialen in alle nieuwe afwerkingen zorgt voor een goede basis. Zo is er gebruik gemaakt van vlaswol (isolatie), leemstuc en verf op basis van mineralen. De vloeren hebben een basis van kurk of onbehandeld hout, de trap is bekleed met stukken resthout van de winkelvloeren. De binnenkozijnen zijn gemaakt van reststukken hout welke beschikbaar waren.Voor het meubilair is gezocht naar een mix van het bestaande meubilair en aangevuld met hergebruikte meubels uit de Hutspot winkels en refurbished items. Een paar nieuwe items zijn allen gemaakt van recyclede materialen of bio-based .Het groen in het gebouw zorgt daarnaast voor de zuivering van de lucht en verhoogd het welzijn van de gebruikers.

Het nieuwe hybride werken

De verhuizing van de Dille & Kamille Workspace betekent ook een uitrol van het nieuwe hybride werken. De nieuwe thuisbasis moet meer zijn dan alleen de werkplek, er zijn verschillende plekken om te werken, vergaderen, ontmoeten en ontspannen. Op de begane grond is het hart van het gebouw waar een warme ontvangst met goede koffie en verschillende plekken om elkaar te ontmoeten centraal staan. Hier zijn ook de vergaderruimten voor extern bezoek en de centrale keuken met het grand cafe. Op de verdiepingen vormen de koffie en thee plekjes de ontmoetings plekken en zijn het hart van de verdieping. Rondom dit centrum zijn de flexibele werkplekken, plekken voor overleg, concentratie en aanlandplekken. Hierdoor is er een gevarieerd aanbod om te (samen)werken.In de kelder is ruimte gemaakt voor multifunctioneel gebruik met een echte Dille uitstraling. De ruimte is geschikt voor workshops, yoga les, vergaderingen en ontspanningsruimte. Met uitzicht op de monumentale gracht en deels authentiek gewelf een fantastische plek om te zijn.

  • Project

    Dille & Kamille Workspace

  • Locatie

    Oudegracht, Utrecht

  • Oppervlakte

    1.770 m2

  • Programma

    Kantoorruimte, grand café, inspiratie- en workshopruimte

  • Jaar

    2022

  • Status

    In uitvoering

  • Opdrachtgever

    Dille & Kamille

  • Architect

    Marlous Vriethoff

  • Interieur

    Marlous Vriethoff, FINNA Collective, Dille & Kamille

  • Constructie

    Van Rossum Raadgevende Ingenieurs

  • Projectmanagement

    Marlous Vriethoff ism Het Bouwadvies

  • Bouwkosten

    Het Bouwadvies